Varhainen vuorovaikutus

Me kaikki tarvitsemme elämässämme paljon lämpöä, rakkautta, läheisyyttä ja hellyyttä. Vauva tarvitsee näitä kaikkia erityisen paljon juuri vanhemmiltaan. Vauva haastaa uudet vanhemmat etsimisen seikkailuun: on etsittävä vauvan todelliset tarpeet, etsittävä sellainen hoivaamismalli, joka sopii juuri teidän vauvallenne ja perheellenne.

Vauvan viestien ymmärtämiseen tarvitaan herkkyyttä ja opettelua. Synnytyksen jälkeen äiti on herkistynyt vastaanottavaksi ja avoimeksi vauvan viesteille.

Vauva on kohdussa oppinut äidin äänen, rytmin ja liikkeet. Lähellä, tuttujen äänten ympäröimänä vauva kokee turvallisuutta ja rauhoittuu parhaiten.

Vierihoito-osastolla on tilaisuus rauhassa keskittyä opettelemaan yhteiselämää uuden perheenjäsenen kanssa. Äiti ja vauva saavat elää omaan rytmiinsä, sairaalassa ei tarvitse huolehtia siivouksesta, ruuanlaitosta tai pyykinpesusta, voi keskittyä vain vauvaan, vauvantahtiseen imetykseen ja omaan toipumiseensa.

Yhdessäoloa ja hoivaa

Jokainen vauva on yksilö alusta lähtien, joten on mahdotonta antaa yksiselitteistä ”käyttöohjetta”. Tärkeintä vauvalle on, että hänellä on ihmisiä, jotka kykenevät eläytymään hänen tarpeisiinsa, nauttimaan yhdessäolosta ja hoivaamisesta.

Vanhemmuus rakentuu lapsesta ehdoitta välittävään sitoutumiseen ja lapsesta huolehtimiseen. Hyvä vanhemmuus on pitkän kehityksen tulos, autamme teitä vanhemmuutenne matkan alkutaipaleella.

Haluamme antaa vauvalle parhaan mahdollisen tilaisuuden jatkaa vuorovaikutusta vanhempiinsa edelleen syntymän jälkeen. Vanhemmilla ja vauvalla on oikeus ja mahdollisuus olla yhdessä, henkilökunta auttaa tarpeen mukaan.

Jos vauva on hoidettavana lastenosastolla, vanhempien on hyvä olla mahdollisimman paljon hänen luonaan. Aina voi ainakin jutella hänelle tutulla ja turvallisella äänellä ja pitää kädestä kiinni.